29 Nisan 2013 Pazartesi

Kuran'da dünyanın yuvarlak olduğunun delilleri

Kuran'da bazı ayetlerden yola çıkarak dünyanın şeklinin düz olduğundan bahsedildiğine dair iddialar, hem Arapça kelime kökenleri hem de diğer ayetler baz alınarak çürütülmüştür.  Arapça bir kelime, birden fazla anlam taşımaktadır. Bu kelimelerin içerdiği her bir anlam, dönemin ilmine göre yorumlanabilmektedir ki bu Kuran'ın eşsiz mucizelerinden birisidir.

Dünyanın Düz Olduğuna Dair Ortaya Atılan Kuran Ayetleri
Yeri de yaydık, genişlettik ve oraya sağlam dağlar çaktık ve orada hikmetle ölçülmüş olarak her türlü nebatı yetiştirdik. (Hicr - 19)
Yeri de döşedik, oraya dengeyi sağlayacak sağlam ulu dağlar yerleştirdik. Orada, gönüller, gözler açan her çeşit bitkiden çiftler bitirdik. (Kaf - 7)
İlk ve ikinci ayette geçen yeri yaymak, genişletmek ve döşemek ifadesinin Arapça manası "MEDEDNÂHA"dır. Bu kelimenin kökeni, "MEDDE" kelimesinden türemiştir ve bu kelime uzatmak manasına gelir. Bu ayetlerde döşemek, yaymak kelimeleri yerkabuğu bazında anlatılmıştır. Fakat, düzlüğe dair hiçbir ifade bulunmamaktadır.
O kâfirler bakıp düşünmezler mi: (Mesela) deve nasıl yaratılmış? Gök nasıl kurulup uçsuz bucaksız yükseltilmiş? Dağlar nasıl da yeri tutup, dengeleyen direkler halinde dikilmiş. Yeryüzü nasıl yayılıp hayata elverişli kılınmış? (Ğaşiye - 17-20)
Bu ayetteki yayıldı fiilinin Arapçası "Sutihat"'tir. Bu fiil yüzey anlamında kullandığımız "Satıh" olarak da dilimize geçmiştir. Yüzey, fiziksel anlamda sadece iki boyutluluk anlamını taşımaz. Örneğin yumurtanın kabuğu bir yüzeydir, fakat bu yumurtanın oval bir şekli olduğu gerçeğini değiştirmez. Aynı şey dünyamız için de geçerlidir. (bkz: Yüzey)

Ardından yeri düzenlemiştir. (Naziat - 30)
Meali Diyanet İşleri tarafından yapılan bu ayetteki düzenlemiştir kelimesi, farklı meal yazarları tarafından yaydı, yuvarladı, serdi, döşedi ve yerleştirdi şeklinde de ifade edilmiştir. Kuran'da bu kısım Arapça diliyle "Dahv" olarak geçmektedir ki, bu "deve kuşu yumurtası" anlamına gelen udhiyye/udhuvve kökünden türemiştir. Bu ayette de, deve kuşu yumurtasının dünyamızın geoit yani tam düzgün küre olmayan, fakat küremsi, kutuplardan basık olan şeklinden bahsedilmiştir. 

Dünyanın Dönüşüne ve Şekline Dair Açık Ayetler
Kuran'da dünyanın sadece şekliyle değil, dönüşüyle ilgili de açıklayıcı ayetler mevcuttur. Neml süresindeki bir ayet, dünyanın dönüşünü tarif ederken, kimileri için aynı zamanda kıtaların ayrışmasını da anlatmaktadır.
Dağları yerinde donmuş gibi durur görürsün, oysa onlar bulutlar gibi geçerler. Bu her şeyi sağlam tutan Allah’ın işidir. Doğrusu O, yaptıklarınızdan haberdardır.
(Neml - 88)
Bu ayette bulutların hareketi gibi, dağların da hareket ettiği ifadesi, dünyanın dönmesinden başka bir fiille açıklanamaz. Ayrıca 1912 yılında ortaya atılan Kıta Kayması Teorisi veya Levha Hareketleri, büyük Pangea kıtasından, günümüzün süperkıtasını oluşturduğu tespitinden yola çıkmıştır. Nitekim Pangea'nın ayrılarak bugünkü şekline kavuşması uzun vadede, bulutların hareketi şeklinde olmuştur.  (bkz: Pangea animasyonu)


Tags: , , , ,

0 Responses to “Kuran'da dünyanın yuvarlak olduğunun delilleri”

Yorum Gönder

Template information

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 İslam Hakikattir. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks